Membuat Subdomain Di Nginx Centos 7


Membuat Subdomain Di Nginx Centos 7

Pengenalan Subdomain

Subdomain adalah sub alamat yang diberikan pada url. Ini adalah alamat tambahan yang dibawa di depan alamat utama, membawa perbedaan tertentu antara laman utama dan subdomain. Malah, kadang-kadang kita menyebut subdomain sebagai ‘pelbagai laman web’.

Mengapa kita memerlukan subdomain? Sebab jika anda menaik taraf laman web bersegi banyak, dan anda perlu menjadikannya lebih mencabar dan berbeza dari laman web anda yang lain. Jika anda membangun suatu aplikasi di luar laman web, subdomain adalah cara terbaik untuk menyimpannya tanpa menyimpannya di dalam laman web anda yang lain. Namun, kebanyakan subdomain juga digunakan untuk hobi atau tujuan tambahan.

Bagaimana Membuat Subdomain

Setiap proses membuat subdomain memerlukan dua langkah, yaitu menambahkan subdomain ke server dan menambah DNS. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang bagaimana untuk membuat subdomain di Nginx CentOS 7 dan bagaimana ia berfungsi.

Tahap 1: Menambah Host di Nginx CentOS 7

Pertama sekali, anda perlu menginstal dan mengkonfigurasi Nginx di CentOS 7. Sekiranya anda belum mengkonfigurasi Nginx, anda perlu mengikuti tutorial ini sebelum menambah host subdomain.

Pada Perintah Seterusnya, buka pengedit teks seperti nano atau vi dan kemudian dalam folder lalai sesetengah sistem, ia adalah /etc/nginx. Kemudian buka fail nginx.conf dengan nano atau vi.

Di dalam fail nginx.conf, tambah baris yang berikut:

server {
listen 80;
server_name .;
root /usr/share/nginx/html/subdomain;
}

Lepas tu, anda perlu memuat semula Nginx dengan menjalankan perintah berikut:

# systemctl restat nginx

Sekarang, anda telah berjaya menambah host subdomain ke Nginx.

Tahap 2: Menambah DNS untuk Subdomain

DNS adalah salah satu paling digunakan kerana dedaun mengarahkan subdomain untuk alamat IP anda. Apabila anda mengarahkan atau menterjemah subdomain, maka alamat IP akan dipaparkan untuk pelawat anda. Untuk menambah subdomain untuk bagi anda domain tuan rumah, anda perlu mengesahkan tuan rumah dan kemudian iaitu nama subdomain anda dan IP.

Berikut adalah contoh cara untuk menambah DNS ikut:

# nslookup cname 
# host cname
# nslookup
# host
# nslookup A
# host a

Menyelinapkan Subdomain

Apabila anda selesai menambah subdomain tuan rumah dan menambah nama fail, anda boleh menyelinapkan subdomain anda. Untuk melakukannya, anda perlu membuka pengedit teks seperti ‘nano’ atau ‘vi’ dan membuka fail ‘hosts’ di folder berikut:

/etc/hosts

Kemudian, tambah barisa berikut di bawah baris terkini lalu disimpan fail:

  

Kemudian, anda perlu menyemak fail hosts dengan menjalankan perintah berikut:

# cat /etc/hosts

Sekiranya anda melihat pemasukan baru anda, ia menandakan subdomain telah berjaya dikonfigurasi di Nginx Centos 7. Sekiranya konfigurasi berjaya, pelawat anda boleh mengakses subdomain baru anda melalui alamat IP anda.

Mengapa Kami Memerlukan Subdomain?

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin memerlukan subdomain dalam laman web anda. Sebagai contoh, jika anda membangun laman web bersaiz banyak, mungkin anda memerlukan subdomain untuk memberi gaya yang berbeza untuk laman web tersebut. Anda juga boleh menggunakan subdomain untuk tujuan lain, seperti blog atau e-dagang. Perkhidmatan web juga boleh digunakan dengan subdomain untuk menambahkan fungsi dan ciri laman web anda.

Kekurangan Mempunyai Subdomain

Sebelum membuat subdomain untuk laman web anda, anda perlu memberi perhatian kepada sebilangan kekurangan yang terdapat pada penggunaan subdomain. Terutamanya, anda mungkin menemui masalah SEO kerana pembinaan subdomain tertentu di sebalik alamat IP. Kedua, bagaimanapun juga, ia boleh mengambil masa bagi subdomain anda untuk diselaraskan sepenuhnya. Akhir sekali, membuat subdomain boleh meningkatkan parubahan harian yang diperlukan, bergantung pada ciri yang anda gunakan.

Kesimpulan

Dengan membaca tutorial ini, anda telah mengetahui cara untuk membuat subdomain di Nginx Centos 7. Kami juga telah membincangkan tentang mengapa kita memerlukan subdomain dan kelemahannya. Sekiranya anda tertanya-tanya sesuatu tentang perkara ini, sila baca soalan lazim. Terima kasih kerana membaca artikel ini.

Soalan Lazim

Q1: Bagaimana hendak menetapkan subdomain untuk sesuatu domain?

A1: Untuk menetapkan sub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *